I. Introducere
1. Procesul de elaborare a Strategiei
Strategia Națională HIV/SIDA 2004-2007 a fost elaborată și propusă spre aprobare Guvernului de către Comisia Națională pentru Supravegherea, Controlul și Prevenirea Cazurilor de Infecție HIV/SIDA, înființată ca organism interministerial fără personalitate juridică, sub autoritatea primului-ministru, pe lângă Secretariatul General al Guvernului, condusă de către consilierul primului-ministru cu atribuții în domeniul asigurării sănătății populației, în conformitate cu prevederile Legii nr. 584 din 2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România și de protecție a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA. Comisia a fost sprijinită tehnic și financiar în procesul de elaborare a strategiei de către Agențiile Națiunilor Unite: Fondul Națiunilor Unite pentru Copii – UNICEF, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație – UNFPA, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – UNDP, Organizația Mondială a Sănătății – OMS și Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA-UNAIDS.
Procesul de elaborare a Strategiei a inclus o nouă evaluare a situației și o analiză a răspunsului național, efectuate în perioada 2002-2003, o evaluare a rezultatelor implementării Strategiei Naționale HIV/SIDA 2000-2003, precum și o serie de întâlniri de lucru ale Comisiei în aprilie și noiembrie 2002.
În procesul de elaborare a strategiei au fost activ implicate organismele guvernamentale, cele 8 organizații neguvernamentale membre ale Comisiei Naționale cât și alte organizații neguvernamentale, agenții internaționale, donatori bilaterali și multilaterali și nu în ultimul rând sectorul privat.
Procesul de elaborare a prezentului document a fost de asemenea strâns corelat cu procesul de elaborare și ulterior de implementare a propunerii României la Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei.
2. Scurtă evaluare a implementării Strategiei Naționale HIV/SIDA 2000-2003
În perioada 2000-2003 s-au făcut progrese importante în domeniul HIV/SIDA în ariile prioritare definite de Strategia adoptată pentru acea perioadă. Începând cu anul 2001 HIV/SIDA a fost declarată prioritate de sănătate publică și în același an s-a lansat Planul Național de Acces Universal la Tratament și îngrijiri HIV/SIDA. Planul a permis introducerea în tratament până la sfârșitul anului 2003 a circa 8.000 de pacienți HIV/SIDA, între care peste 5.300 beneficiau și de tratament antiretroviral. Toate costurile legate de acest program au fost suportate de surse publice, în condițiile unui acces gratuit indiferent de statutul pacientului. Efortul bugetar a crescut de la 3 milioane de dolari SUA în 1999 la peste 28 de milioane de dolari SUA în 2003. Programul are și o componentă importantă de participare a sectorului privat. Șase din cele mai importante companii farmaceutice producătoare de medicamente antiretrovirale au acceptat, cu facilitarea Națiunilor Unite, să acorde României reduceri de prețuri și donații în medicamente pentru susținerea programului.
Perioada 2000-2003 a marcat și o extindere a parteneriatului, acoperirii, frecvenței și consistenței campaniilor naționale de prevenire HIV/SIDA. În fiecare an campaniile au crescut calitativ și au abordat teme importante legate de prevenirea HIV/ITS, de promovarea drepturilor persoanelor infectate și de reducerea stigmatizării și discriminării. Campaniile au avut o componenta mass-media importantă cu mesaje difuzate gratuit în zona publicitară de prime-time care au ajuns la milioane de persoane, în special tineri.
Ministerul Educației și Cercetării a lansat la sfârșitul anului 2002, în colaborare cu Ministerul Sănătății și sub înaltul patronaj al Primului Ministru, programul „Educația pentru Sănătate în Școala Românească”. Prin intermediul acestui program s-au pus bazele includerii în programa de învățământ a orelor de educație pentru Sănătate pentru tot ciclul primar și liceal cu teme diverse, inclusiv prevenirea HIV și ITS, planificare familială și prevenirea uzului și abuzului de substanțe ilegale. Sectorul neguvernamental, cu susținere în special internațională, a demarat proiecte pilot de prevenire HIV/SIDA în rândul lucrătorilor sexuali, utilizatorilor de droguri, bărbaților care practică sexul cu alți bărbați, persoanelor de etnie rroma. Proiectele au demonstrat abordări inovative în munca de prevenire cu grupurile vulnerabile și au permis învățarea unor lecții importante în perspectiva extinderii acestor intervenții la nivel național.
Perioada 2000-2003 a marcat, de asemenea, formarea și maturizarea asociațiilor de persoane infectate și afectate de HIV/SIDA, reunite în 2000 sub umbrela Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA UNOPA. Uniunea a devenit în scurt timp un partener important atât în lupta pentru respectarea drepturilor persoanelor seropozitive cât și în elaborarea de politici la nivel național. UNOPA ocupă în prezent unul din cele două locuri de vice-președinte al Comisiei Naționale.
3. Rezumatul Strategiei
Strategia 2004-2007 este concepută ca un document orientativ, flexibil care să ghideze activitățile tuturor partenerilor naționali și internaționali. Strategia propune 3 arii majore de intervenție:
1. Prevenirea transmiterii virusului HIV care are ca scop major: Menținerea incidenței HIV în anul 2007 la nivelul celei din 2002. În cadrul acestei arii sunt propuse 8 priorități care ilustrează orientarea majoră a întregii strategii către activitățile de prevenire, în special de prevenire a transmiterii în rândurile tinerilor și al persoanelor cu comportamente la risc legate de practicarea sexului comercial sau de utilizarea de droguri injectabile.
2. Accesul la servicii de tratament, îngrijire, suport psihologic și social pentru persoanele infectate HIV sau bolnave de SIDA precum și pentru grupurile vulnerabile. Această a doua arie majoră de intervenție are ca scop: asigurarea accesului universal la tratament, îngrijiri și sprijin social pentru persoanele infectate și afectate HIV/SIDA, precum și întărirea sistemelor de îngrijiri de Sănătate pentru infecțiile transmise sexual și abuzul de substanțe. Această arie de intervenție are 4 priorități care sunt concentrate pe promovarea și respectarea drepturilor pe care le au persoanele infectate HIV sau bolnave de SIDA precum și pentru grupurile vulnerabile.
3. Supravegherea evoluției infecției HIV și a factorilor de risc asociați. A treia arie prioritară a strategiei are ca obiectiv major: dezvoltarea și menținerea unor sisteme eficiente de supraveghere ale infecției HIV/SIDA și ale factorilor de risc asociați care să ofere informații coerente privind evoluția epidemiei și să permită orientarea la timp a programelor și intervențiilor, inclusiv a intervențiilor sociale pentru persoanele infectate HIV sau bolnave de SIDA precum și a grupurilor vulnerabile.
Pe lângă cele trei arii majore de intervenție, strategia statuează și mecanismele naționale de coordonare a implementării strategiei, precum și cadrul de monitorizare și evaluare a implementării și alocarea resurselor.
II. Principiile directoare ale Strategiei Naționale HIV/SIDA
1. HIV/SIDA este mai mult decât o prioritate de sănătate publică. Este o problemă complexă, care afectează toate componentele societății
2. Strategia se va concentra preponderent asupra prevenirii și a reducerii impactului social. Resursele alocate trebuie să ia în considerare grupurile vulnerabile (la risc) și comunitățile afectate.
3. Implicarea multisectorială și interdisciplinară este esențială pentru realizarea unui răspuns adecvat la epidemia HIV.
4. Persoanele și grupurile trebuie să aibă cunoștințele necesare în vederea prevenirii infectării cu virusul HIV; asigurarea condițiilor pentru ca să aibă această capacitate este esențială.
5. Tuturor persoanelor infectate/afectate de HIV/SIDA li se garantează un acces egal la îngrijire și servicii elementare.
6. Toate persoanele infectate HIV sau bolnave de SIDA precum și grupurile vulnerabile au acces egal și continuu la tratament, îngrijire medicală și servicii conform standardelor prevăzute de legislația în vigoare.
7. Drepturile persoanelor infectate HIV sau bolnave de SIDA precum și cele aparținând grupurilor vulnerabile sunt garantate conform legislației naționale și a tratatelor internaționale la care România este parte semnatară, cu un accent special pe dreptul la confidențialitate.
8. Responsabilitățile individuale ale persoanelor infectate HIV sau bolnave de SIDA sunt statuate.
9. Trebuie asigurate condițiile pentru aplicarea precauțiilor universale în vederea prevenirii oricărei posibilități de transmitere a infecției HIV în sistemul sanitar și cel de asistență socială.
10. Testarea HIV este voluntară, și/sau anonimă, cu garantarea confidențialității și a consilierii pre și post test, atât în sectorul de stat cât și în cel privat.
11. Formularea politicilor și a programelor de dezvoltare socio-economică trebuie să ia în considerare fenomenul HIV/SIDA.
III. Strategia Națională; Arii majore de intervenție
1. Prevenirea transmiterii virusului HIV
Situația actuală:
România este considerată o țară cu prevalență mică a infecției HIV/SIDA, respectiv de 0,04% și o incidență de asemenea redusă. Datele epidemiologice arată că la adulți principala cale de transmitere este cea sexuală și afectează în special tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani. Numărul de noi cazuri de adulți infectați a crescut constant în ultimii 4 ani în timp ce numărul de noi cazuri de copii infectați a scăzut în aceiași perioadă odată cu epuizarea rezervorului de persoane infectate care au ca interval de naștere perioada 1987-1991. În 2002 se înregistrează chiar o aplatizare a numărului de noi adulți infectați. Apar însă cazuri noi de infecție pe cale verticală și cazuri de infectare în rândul utilizatorilor de droguri injectabile.
Pentru anul 2003, numărul cumulativ înregistrat de persoane infectate HIV/SIDA este de 14.387. Din acest număr, numărul de persoane infectate HIV/SIDA în viață este de 10.278, din care cu infecție HIV 5.599 iar cu boala SIDA, 4.679. Numărul celor infectați, în vârsta sub 19 ani este: cu HIV – 3.870 iar boala SIDA – 3.667. În tratament se află un număr total de 5.547 de persoane, din care 4.288 au vârsta sub 19 ani.
Scop: Menținerea incidenței HIV în anul 2007 la nivelul celei din 2002.
Priorități în domeniul prevenirii transmiterii virusului HIV
1.1. Prevenirea transmiterii în rândul tinerilor
Situația actuală:
Analiza situației arată că tinerii, în proporție de peste 80% au auzit despre HIV/SIDA. Deși numărul celor care identifică corect căile de transmitere este în creștere comportamentele tinerilor au rămas în mare măsură la risc. Afirmația este susținută de faptul că per ansamblu vârsta debutului vieții sexuale a scăzut fără să se înregistreze creșteri spectaculoase ale nivelului de utilizare a prezervativului nici la primul contact sexual și nici în activitatea sexuală curentă. Numărul de prezervative vândute la nivel național a fost în permanentă creștere, dar el nu a atins decât 15 milioane de unități în 2001. Există un deficit de puncte de vânzare în mediul rural. În același timp în perioada 2000-2002 rata infectării cu sifilis a crescut îngrijorător de la 44 la 62 de cazuri la 100.000 de locuitori, peste 57% din cazuri fiind înregistrate în rândul tinerilor. În același timp a crescut și numărul celor care consumă droguri. În București există estimări care demonstrează existența unui număr important de consumatori de droguri injectabile, mai ales la cei aparținând grupei de vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Deși s-au depistat până în prezent puține cazuri HIV/SIDA în rândul utilizatorilor de droguri (în 2003 din 392 de cazuri testate, 4 teste pozitive), există pericolul unei creșteri a numărului de cazuri.
Scop: Reducerea la minim a numărului de cazuri noi de infectare în rândul tinerilor. Tinerii să știe cum să evite infectarea cu HIV și să aibă capacitatea, mijloacele și dorința de a acționa pe baza cunoștințelor dobândite.
Elemente cheie privind prevenirea transmiterii HIV în rândul tinerilor
a. Modificarea comportamentului individual și a normelor de grup
Obiectiv
Inducerea unor comportamente fără risc la cel puțin 80% din tinerii cu vârste între 15 și 25 de ani.
Strategii
b. Promovarea folosirii prezervativului
Obiectiv
Creșterea folosirii prezervativului la primul contact sexual cu cel puțin 50% în rândul tinerilor de 15-25 ani și a folosirii prezervativului în relațiile sexuale cu parteneri ocazionali până la 65%.
Strategii
c. Educația în școli
Obiectiv
Accesul universal al tinerilor care urmează o formă de învățământ la cunoștințele necesare despre HIV/SIDA, metodele de prevenire și riscurile asociate, precum și noțiuni despre protecția socială și medicală a persoanelor afectate, noțiuni legate de reducerea stigmatizării și discriminării.
Strategii
d. Prevenirea HIV/SIDA în unitățile militare (ale Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Administrației și Internelor)
Obiectiv
Asigurarea accesului universal la informare și educare precum și la servicii de prevenire HIV/SIDA și ITS în cadrul serviciilor militare.
Strategii
1.2. Prevenirea transmiterii asociată cu sexul comercial
Situația actuală:
Prostituția continuă să fie ilegală în România dar asta nu a împiedicat o creștere semnificativă a fenomenului. Mai mult, prostituția a devenit asociată foarte frecvent cu traficul de persoane și cu traficul de droguri. Nu există estimări oficiale ale numărului de persoane care practică sexul comercial. Studii și proiecte desfășurate la scară limitată au arătat că la nivelul prostituției de stradă comportamentele cu risc sunt frecvente, iar accesul la informații și servicii pentru persoanele care practică sexul comercial este foarte limitat. Din datele centralizate privind testarea HIV în anul 2003 rezultă că din 92 de teste HIV efectuate la prostituate 5 teste au fost pozitive.
Programe de educație, comunicare, distribuție de prezervative și referire la servicii medicale desfășurate de ONG există în București, Constanța și Iași dar ele sunt limitate.
Scop:
Reducerea vulnerabilității persoanelor care practică sexul comercial la HIV/SIDA și la infecțiile transmise sexual.
Elemente cheie privind reducerea transmiterii HIV/SIDA și ITS asociate cu sexul comercial
a. Crearea unui cadru propice pentru desfășurarea eficientă a programelor
Obiectiv
Eliminarea barierelor legislative, instituționale și financiare care limitează dezvoltarea programelor.
Strategii
b. Extinderea la nivel național a programelor de prevenire HIV/SIDA și ITS în rândul persoanelor care practică sexul comercial
Obiectiv
Dezvoltarea de programe de prevenire HIV/SIDA, ITS și a altor consecințe asociate sexului comercial în toate unitățile administrativ teritoriale.
Strategii
c. Conștientizarea privind riscurile HIV/SIDA, ITS și alte riscuri ocupaționale
Obiectiv
Să se asigure modalități prin care lucrătorii sexuali să știe cum să evite infectarea cu HIV și ITS și să aibă mijloacele și motivarea să pună în aplicare aceste cunoștințe într-un mediu care să le sprijine.