Fundația Morning Glory House pentru Copii Bolnavi de SIDA – Casa Speranța din Constanța a fost fondată în 17 ianuarie 1991 de către Starcross Community, o comunitate monastică din Statele Unite ale Americii, cu sprijin din partea autorităților locale și a unui grup de persoane din județul Constanța.

Casa Speranța este o rezidență de tip familial care servește nevoile de dezvoltare și maturizare ale copiilor abandonați și cu infecție HIV din județul Constanța. Activitatea Casei Speranta se bazează pe Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

Casa Speranța a fost prima fundație din România care a demonstrat o alternativă la îngrijirea instituționalizată a copiilor pentru care reunificarea cu familia naturală, îngrijirea temporară sau adopția, nu sunt posibile.

Casa Speranța este o organizație neguvernamentală, non-profit, având scop umanitar fiind acreditată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să acorde servicii sociale copiilor aflați în dificultate și infectați HIV/SIDA.

Înca din 1991 Casa Speranța și-a propus, și a reușit, să demonstreze superioritatea modelului de îngrijire de tip familial și să servească drept model comunității naționale și internaționale pentru replicarea modelului de îngrijire în toate instituțiile de ocrotire pentru copii.
În cursul celor 28 ani de activitate, numeroase organizații și fundații din România și din lume au preluat modelul de îngrijire de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.
Personalul care lucrează în diverse centre de plasament a participat la instruire la Casa Speranța. Numeroase materiale au fost elaborate și distribuite de Casa Speranța pentru a facilita replicarea modelului de îngrijire practicat.

Astfel, din 1991 și până în prezent în județul Constanța s-au înființat, sau au fost transformate în rezidențe de tip familial, un număr de 7 case de tip familial pentru copiii abandonați și cu infecție HIV (Casa de Viață Nouă, Casa Rachel, Casa Laura, Casa Valentina ,Casa Fericirii, Casa Rebecca, Casa Florilor, Casa Ashitanoie și Centrul de Plasament Sf. Laurențiu).
Mai multe centre de plasament aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Constanța și care se ocupă de îngrijirea copiilor abandonați (Casa Voinicelul, Casa Antonio) au fost transformate în rezidențe de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.
Modelul de îngrijire de tip familial a fost copiat și de o organizație italiană și astfel a luat ființă Casa Doru din București.

La cererea Fundației pentru Dezvoltarea Popoarelor, Casa Speranța a furnizat instruire în model de îngrijire de tip familial și materiale pentru duplicarea modelului pentru copii de la Căminul Spital Vidra.

În 2003 organizația “Alături de voi” din Iași dorește replicarea modelului de îngrijire de tip familial pentru centrul de plasament “Guliver” din Iași. În acest centru sunt îngrijiți 90 de copii și adolescenți abandonați și cu infecție HIV.

Casa Speranța a fost solicitată să se implice în analiza și evaluarea posibilității de transformare a centrului de plasament într- o rezidență de tip familial. De asemenea Casa Speranța a furnizat material scris și instruire pentru personalul din acest centru în vederea replicării principiilor de îngrijire a copiilor.

În luna iunie 2003, in cadrul unei Conferințe Naționale, s-a finalizat de către Federația ProChild România un proiect de identificare a serviciilor model de buna practica.
Din cele 219 fundații și asociații care au aplicat pentru a deveni model de bună practică în protecția copilului, USAID, World Learning și Guvernului României au selecționat Casa Speranța drept “Model de Bună Practică în Protecția Copilului” la categoria “Servicii de protecție rezidențială de tip familial”.

Casa Speranța are o experiență îndelungată și în organizarea de ateliere de instruire pentru personalul din diverse centre de plasament, educatori din grădinițe și personal al Inspectoratelor Școlare, care au ales să copieze metoda de educație Montessori practicată în gradinița de la Casa Speranța.

Licente de functionare si Certificat de acreditare